söndag 17 maj 2009

...och bilen går bra?

Våra motdebattanter på Framtiden för teknats studenter påpekar i sitt inlägg I otakt med tiden att det är trendigt just nu att slå ihop mindre kårer till större. Att då gå motsatt väg och dela upp en av landets största kårer måste därför vara dumt, menar man. Det är ett ologiskt resonemang.

Det stämmer alltså att man i dagsläget planerar slå ihop små kårer i Göteborg och Lund. Anledningen till varför man gör detta behöver inte alls vara för att större kårer är "bättre" än små. Förändringen drivs främst (och i vår åsikt, endast) av två saker:
  1. Nya ekonomiska ramar tvingar kårer till omorganisation och omstrukturering. Det statliga bidraget per heltidsstudent är trots allt för lågt satt.
  2. Enligt den nya lagstiftningen får man bara vara kår efter 1 juli 2010 om man täcker minst ett helt vetenskapsområde enligt högskoleverkets definition. Således tvingas många idag små kårer ombilda sig till större kårer.
Att små kårer slås samman till större ska inte nödvändigtvis ses som något positivt, som Framtiden för teknats studenter påstår. Om större kårer alltid vore att föredra skulle de små kårerna gått samman och bildat dessa nu större kårer för länge, länge sedan.

Vidare skriver Framtiden för teknats studenter i ett annat inlägg, Varför vill man inte ens pröva? (part 2). Där upprepar frågan om varför man inte ska bli sektion flera gånger, trots att vi redan svarat på det i det här inlägget.

/ Svante & nätverket för frivillig, formell kår.

3 kommentarer:

  1. Som jag ser det är problemet just det att frågan "Varför inte?" faktiskt inte blivit besvarad. Om man väntar på att bilda en egen kår: varför inte bilda en sektion så länge? Den egna kåren ligger ju ändå flera år framåt i tiden.

    SvaraRadera
  2. Först och främst så anser vi ju att sektion inte ger alla fördelar som kår gör, vilket vi anser är en bra anledning att skippa sektion och arbeta direkt för att bli kår. Om man skulle bli sektion, så bör man verkligen ingå ett sådant avtal med avsikten att det ska gälla från nu tills oändligheten. För att citera vår bakåttalande vän Yoda:

    "Do or don't. There is no try."

    Det är en allmänt dålig idé att ingå ett sektionsavtal med inställningen "om det skiter sig, så bryter vi oss ur". Vi har också påpekat organisatoriska risker med ett sektionsskap. att man på sikt kan göra sig beroende av Uppsala studentkår och det kan då bli svårt att bryta sektionsskapet på ett ansvarsfullt sätt. Det är nu som hela kår- och nationsstrukturen i Uppsala förändras och vi borde då vara med på tåget från början med en klar inställning om vart vi vill – och inte nöja oss med mindre!

    / Svante

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera