torsdag 21 maj 2009

Formell kår - styrelsens betänkande


Styrelsen har publicerat ett betänkande som heter Formell kår – styrelsens betänkande om Uppsala studentkårs betänkande om styrelsens proposition. Det försöker besvara alla frågetecken kring styrelsens proposition och de frågetecken som uppkommit kring den. Styrelsen påpekar också en del felaktigheter i Uppsala studentkårs betänkande, som skickades ut till fullmäktiges ledamöter den 19 maj.

9 kommentarer:

  1. Kan inte säga annat än att jag ser fram emot måndag!

    SvaraRadera
  2. Fyra dagar innan fullmäktige ledamöterna ska rösta om saken kommer betänkandet. Fyra dagar under en långhelg. Illusterar inte bara detta hur forcerad och framhastad den här beslutsgången egentligen är? Sektionerna, ledamöterna och UTN-medlemmarna har ju inte ens fått en sportslig chans att sätta sig in i frågan.

    SvaraRadera
  3. Det är ett inriktningsbeslut som är föreslaget, inte ett faktiskt beslut som innebär kårbildning. Som det står i betänkandet, så kan fullmäktige kan också välja att bordlägga om det behövs mer betänketid. Intressant att sektionsförespråkarna också vill att man ska ta beslut direkt, fast mot sektion – utan betänketid eller utredning för den delen över huvud taget.

    SvaraRadera
  4. Det är inte jag som lagt en proposition till detta fullmäktigemöte. Det är inte jag som tyckt att det är lämpligt att ta ett beslut nu. Det är UTNs styrelse. Men eftersom frågan är uppe, eftersom UTNs styrelse vill att fullmäktige ska fatta beslut så är det helt naturligt att påpeka att det finns ett bättre beslut man kan ta istället.

    I förslaget till beslut står ingenting om att utreda frågan där står bara att "UTN arbetar för att bli en frivillig, formell kår utan skäligt dröjsmål".

    SvaraRadera
  5. Avslag är väl ett utmärkt sätt att skapa utrymme för utredning och debatt.

    Men nu är det väl dessutom helt uppenbart att proppen måste dras tillbaka. Den bygger utan minsta tvivel på en ny lag som ännu inte har passerat riksdagen.

    SvaraRadera
  6. Sektionerna med dess ledamöter har under en längre tid haft möjlighet till möten med UTN:s styrelse gällande frågetecken kring propositionen. De ledamöter jag samtalat med har gett intrycket av att vara insatta och trygga i frågan.

    Och om Magnus nu upplever att verkligheten rör sig för fort så borde han väl argumentera för att man bordlägger propositionen, istället för det naiva "prova på" förslaget.

    Måndagen lär hursomhelst bli mycket intressant!

    SvaraRadera
  7. Jag tycker absolut att det är ett jättebra alternativ om styrelsen vill utreda saken. Problemet är att man löser inte det genom att bordlägga frågan till september. Det blir samma sak då som nu. Det är ju inte s
    jättemånga sektioner som har möten under sommaren och mottagningen tar ju också sin tid.

    Men visst, om styrelsen drar tillbaka proppen och lägger ett nytt förslag till beslut: att UTN förutsättningslöst utreder kåralternativet och sektionsalternativet och därefter fattar ett inriktningsbeslut i frågan, så har ni mitt stöd.

    SvaraRadera
  8. Ja, styrelsen kommer att behöva yrka på att ändra sin att-sats nu när kårobligatorieproppen inte gick igenom i Riksdagen.

    SvaraRadera