torsdag 14 maj 2009

En ny sol, en ny himmel

Den erfarne Pär-Anders Söderström skriver i sitt inlägg UTN egen kår? Inget nytt under solen att styrelsen har glömt bort medlemmarna och TekNat-studenterna i propositionen.
"Jag tvivlar inte för ett ögonblick på att UTN skulle klara av att vara en egen kår. Det är dock en skillnad i att klara av att vara en egen kår och att göra det på ett sätt som blir bättre för medlemmarna."
Erkännandet att UTN skulle klara av att vara egen kår tackar vi för. Något annat uttalande hade kanske kunnat ge arga, ondskefulla blickar från exempelvis Farmacevtiska studentkåren, som uppenbarligen är en kår redan idag.

Frågan om huruvida det framtida UTN eller det som blir kvar av US bidrar mest till medlemmarnas väl är mer intressant att diskutera. Låt oss betänka vad UTN har bidragit med för TekNat-fakulteten: UTN agerar samordnare för alla programföreningar och studieråd i grundutbildningen. UTN arbetar aktivt för att TekNat-studenternas vilja hörs i alla fakultetens organ. UTN tillser att det finns områdesbevakare som arbetar heltid med arbetsmarknadsanknytning i utbildningarna. UTN tillser att det finns internationell bevakning på fakulteten samt utbildningsbevakning och studiesocial bevakning på halvtid. UTN anordnar mottagningen för majoriteten av fakultetens studenter och finns till som ett stöd för de föreningar som anordnar mottagningen för resten av fakultetens studenter, en mottagning som 98% av studenterna uppskattar oerhört. UTN anordnar årligen en gigantisk arbetsmarknadsmässa som ger många studenter möjlighet till sommarjobb, examensarbeten och karriärmöjligheter. UTN anordnar Forsränningen, en folkfestival vars existens blivit ett varumärke för sista april och hela Uppsala. UTN deltar också aktivt i samarbetet med kommunen kring sista april. Nationellt samarbetar UTN med flera teknolog- och naturvetarkårer i Sverige och arbetar med nationella frågor som är speciellt viktiga för TekNat-studenterna. UTN bedriver i samarbete med fakulteten en kompendieförmedling tillgänglig för studenterna. UTN tillhandahåller ett café med lunchresturang för studenterna. Listan kan göras lång!

Men säkerligen, detta är ju trots allt ingenting viktigt? Om inte Uppsala studentkår tyckte att UTN är det som de själva borde vara på fakulteten, varför vill de själva att UTN ska bli en del av den centrala kåren?

Vad gör då Uppsala studentkår för TekNat-fakulteten? Förutom att där finns en 100% studiebevakare, som redan sitter på UTN:s kontor och har gjort i flera års tid, arbetar man självklart såklart med centrala frågor som berör hela universitetet. Här har UTN ännu inte uträttat mycket – helt enkelt för att man inte släpps in i arbetet. Man är inte erkänd som aktör, man räknas inte. Man finns inte.

Med UTN som sektion skulle TekNat-studenternas åsikter framföras av den centrala kåren, men med UTN som kår skulle vi själva få framföra åsikterna och deltaga i arbetet, föra en dialog och bemöta argument direkt på plats. Det måste ses som en stor fördel för TekNat-studenterna.

En fråga man också måste ställa är vad Uppsala studentkår kommer göra när kårobligatoriet faller. UTN har här en möjlighet att göra det som Uppsala studentkår inte kan; nämnligen att träda in som en ny part och deltaga som en stöttepelare i arbetet för att tillsammans bevara studentinflytandet.
"En sak som helt glömts bort i propositionen är de skyldigheter som följer av att vara en egen kår. I propositionen sammanfattas de förändringar i verksamhet som UTN planerar med “UTN kan behöva en kanslist.”. I övrigt hittade jag ingenting om någon förändring av verksamheten."
Söderström efterfrågar ett bättre beslutsunderlag än de stolpar som styrelsen skrivit i propositionen. Vad han, i vår mening, har missat är att man kan inte ha en utredning tillgänglig som beslutsunderlag för beslutet att utreda frågan – det kallas moment 22. I propositionen slår man nämnligen fast att en omfattande utredning behöver göras; som sedan ska finnas tillgänglig som ett väl grundat beslutsunderlag då man ska fastställa (eller avslå) att UTN ansöker om att bli en frivillig, formell kår. Under året då man utreder och arbetar för möjligheterna att realisera ett fastställande hinner beslutet bli väl förankrat, väl utrett och väl motiverat. Annars kommer fullmäktige att avslå föreningens ansökan till universitetsledningen.

Vi kan inte ha alla svaren på bordet just nu. Varken vi eller Uppsala studentkår, vars framtid också står på spel. Det här är en fråga som berör alla Uppsala studenter, och UTN kan komma att spela en framstående roll i Uppsalas framtida studentinflytande. Mer om det senare.

2 kommentarer:

  1. Till att börja med vill jag bara säga att jag tycker att det är otroligt tråkigt att UTN:s styrelse (som jag antar står bakom den här bloggen?) väljer att bemöta en medlems kritik och oro över att styrelsens förslag kanske inte gynnar medlemmarna i längden med raljerande ordalag och antydanden om att denne medlem ser UTN:s arbete som "oviktigt". Det är något som gör mig uppriktigt ledsen och passar inte alls in på den bild jag hade av UTN som en organisation med en vilja att lyssna på sina medlemmar.

    Nej, jag tycker inte att UTN gör ett oviktigt arbete, UTN gör ett väldigt viktigt arbete. Jag har inte någonstans skrivit att jag vill att UTN ska sluta upp med att anordna mottagning, Utnarm, forsränningen, café eller studiebevakning. Och jag håller inte med om att det är ett moment 22 att efterfråga ett perspektiv på hur en så pass stor förändring förbättrar för studenterna.

    /Pär-Anders

    SvaraRadera
  2. Pär-Anders,

    Det är trevligt att du tycker att UTNs verksamhet på fakulteten behövs och beklagligt att du uppfattat att jag försökt lägga ord i munnen på dig. Det var inte meningen, och om det tolkats så ber jag om ursäkt. En viktig del av debatten är trots att sticka ut och utmana begrepp och uppfattningar som är allmänt vedertagna.

    Bloggen ska också ses som fristående från styrelsen och reflekterar enstaka styrelseledamöters och andra intresserades personliga tankar och åsikter i frågan. Styrelsens (samtliga ledamöters) enhälliga betänkanden framgår i propositionen, inte i bloggen.

    Men frågan om vad som är bäst för medlemmarna kvarstår då att bemöta. Som vi ser det kommer Uppsala studentkår att tvingas skära ner på väldigt mycket av sin verksamhet om kårobligatoriet tas bort. Då försvinner mycket service som idag erbjuds studenterna, och vi ser det som UTNs förbannade plikt att då träda in och erbjuda mycket av det som annars riskerar försvinna. Det kan man antagligen göra med de finansiella medel som alternativet formell kår erbjuder. Vi ser också en stor fördel i att medlemmarna inte behöver betala någon kåravgift men ändå vara med och stödja kårens arbete på fakulteten. Samtidigt företräds fakultetens studenter direkt av fakultetens egen kår, vilket på inget sätt kan vara negativt för medlemmarna?

    Mångt och mycket kommer alltså förändras och försvinna på den centrala kåren när man tvingas skära. Jag efterlyser därför konkreta saker som riskerar försvinna om UTN blir kår, som inte riskerar att försvinna när kårobligatoriet faller.

    /Svante

    SvaraRadera