torsdag 18 februari 2010

Kårer behöver inte automatväljas!


Sedan tidernas begynnelse (sedan utredningen Frihet för studenter blev färdig) har representanter för Uppsala studentkår och sektionsnätverket Teknats framtid påstått att Uppsala teknolog- och naturvetarkår inte har någon chans att få status som studentkår 2010 eftersom alla studentkårer kommer att automatväljas första perioden. Detta var alltså åter igen ett exempel på:

"Man's unfailing capacity to believe what he prefers to be true..."

Då det vid en första anblick inte verkar så konstigt att sparka ut institutionskårer eftersom de inte täcker ett helt verksamhetsområde, omfattar kårerna istället geografiskt väldigt skilda områden. Därmed fanns det stöd i förarbetena för ett automatväljande av dessa kårer. Trots detta har SU gjort en egen bedömning av begreppet representativitet. En sådan egen bedömning är vad UTN har framfört i ansökan att konsistoriet måste göra.

3 kommentarer:

  1. Det är från Sid Meier's Alpha Centauri (som för övrigt är världshistoriens bästa datorspel):

    Man's unfailing capacity to believe what he prefers to be true
    rather than what the evidence shows to be likely and possible has
    always astounded me. We long for a caring Universe which will save
    us from our childish mistakes, and in the face of mountains of
    evidence to the contrary we will pin all our hopes on the slimmest
    of doubts. God has not been proven not to exist, therefore
    he must exist.

    -- Academician Prokhor Zakharov,
    "For I Have Tasted The Fruit"

    SvaraRadera
  2. Det stämmer mycket bra överens med mina egna erfarenheter. Det blir lätt problem när människor sammankopplar sin egen världsbild med sanning, eller hur man ska kalla det. Man kan referera till Platons kunskapsdefinition: (http://sv.wikipedia.org/wiki/kunskap) där bilden http://upload.wikipedia.org/wikipedia/commons/a/a0/Classical-Definition-of-Kno2.png är ganska bra.
    Jag tror att många människor är övertygade om att deras världsbild (trosföreställning) täcker den vänstra cirkeln, när den i själva verket bara täcker en ganska liten del. Finns mycket att diskutera om det här, kanske, kanske kommer en artikel i lämplig media någon gång. =)

    SvaraRadera